کوچینگ مدیران چیست و چه اهمیتی برای سازمان‌ها دارد؟

کوچینگ مدیران

 

کوچینگ مدیران عمدتا زیر شاخه ای از بیزینس کوچینگ محسوب می شود. این جا توضیح می دهیم که یک مدیر با استخدام یک کوچ چه منافعی به دست می آورد و چطور باعث ارتقا عملکرد خود و نیز اعضای مجموعه می شود.

مدیران آگاه به این موضوع واقف هستند که به علت تغییر و تحول سریع دنیای امروز، همه چیز را نمی دانند. از طرفی روزگار کنترل کردن کارمندان و دستور دادن به آن ها به پایان رسیده است. پس برای ارتقا عملکرد خود در چنین شرایطی  ناگزیر به یافتن چاره ای هستند. استفاده از کوچینگ این امکان را فراهم می آورد تا مدیران چالشها و اهداف پیش رویشان را دقیقتر ببینند، باورهای خود را به چالش بکشند، راه حلهای خلاقانه برای مشکلات پیدا کنند و در مسیر شکوفایی اقدام نمایند. وقتی مدیر از خدمات کوچینگ استفاده می کند، ارتباط درستی با کارمندان خود برقرار می کند، کارمندان هم مشارکت بهتری می نمایند و نتیجه نهایی بسیار بهتر خواهد شد. یک کوچ حرفه ای با استفاده ازمهارت همدلی و گوش دادن فعالانه، فضای امن و آرامی فراهم می کند و سوالات قدرتمندی را مطرح می نماید که باعث آگاهی مدیر و اقدام او به سمت هدف دلخواهش می شود. همچنین، کوچ با بازخورد ها و حمایت های خود باعث افزایش اعتماد به نفس و همین طور حس توانمندی در مدیر می گردد. به طور کلی فرایند کوچینگ باعث تسهیل و تسریع حرکت یک مدیر می شود.

 

در این مقاله، سرفصل های زیر را مورد بررسی قرار می دهیم:

  • کوچینگ مدیران چیست؟
  • کوچینگ مدیران عالی چیست؟
  • چرا مدیران به کوچینگ نیاز دارند؟
  • فواید کوچینگ مدیران اجرایی
  • چطور بدانیم یک کوچ مدیران Leadership Coach برای ما مناسب است یا نه؟
  • آمارهای معتبر درمورد نتایج استفاده از کوچ مدیران Leadership Coach

 

کوچینگ مدیران یعنی چیست؟


اجازه دهید ابتدا به اینکه کوچینگ چیست بپردازیم. کوچینگ از نگاه فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) این گونه تعریف می شود:

مشارکت با مراجع در فرایندی تفکر برانگیز و خلاقانه که به او الهام می بخشد تا پتانسیل شخصی و حرفه ای خود را به میزان حداکثری عملی کند.

کوچینگ مدیران Leadership Coaching یک پروسه آگاهی بخش است که باعث رشد و ارتقای استعدادها و مهارت های یک مدیر و به واسطه آن اعضای مجموعه او می شود. شاید وقتی از کوچینگ مدیران صحبت می کنیم، این سوال درذهن ایجاد شود که دقیقا به چه معنی است؟

 

کوچینگ مدیران چیست

 

کوچینگ مدیران دو مفهوم متمایز دارد: یک حالت، زمانی است که مدیر با استخدام یک کوچ مدیران یا Leadership Coach و همراهی او در مسیر مدیریتی خود پیش می رود و با استفاده از حمایت ها و مهارت های او، چشم انداز کاری خود را ترسیم کرده، چالش های مسیر را بازبینی می کند و براساس آگاهی های ایجاد شده قدم برمی دارد.

حالت دوم به این شکل است که مدیر، به شخصه به مهارت های کوچینگ مجهز است و خودش در نقش یک کوچ رفتار می کند. در این حالت مدیر در ارتباط با اعضای مجموعه از مهارت های کوچینگ استفاده می نماید و سعی می کند با بازخورد هایی که می دهد باعث توانمندسازی کارکنان و درنتیجه باعث تغییر نگرش آنها به کار می شود.

برای اینکه حق مطلب ادا شود، در این مقاله به حالت اول می پردازیم، یعنی زمانی که مدیر یک کوچ را استخدام می کند و با او همراه می شود. حالت دوم نیز در مقاله ای به صورت جداگانه توضیح داده می شود. برای خواندن آن مقاله می توانید مدیر در نقش کوچ چگونه رفتار می کند کلیک کنید.

 


 

با دوره بیزینس کوچینگ آکادمی شهاب اناری بیشتر آشنا شوید.


 

کوچینگ مدیران عالی چیست


یک مدیر، بنا به شرایط و نیازی که دارد از خدمات مختلفی استفاده می کند، به طور مثال: مشاوره، آموزش و کوچینگ.

 

استفاده مدیر از خدمات مشاوره

فرض کنید یک مدیر در مورد حساب و کتاب مالی خود به چالش برخورد کرده است و برای برون رفت از این چالش نیاز به کمک دارد. این جا یک مشاور مالی می تواند کمک کننده باشد. مشاور براساس علم و تجربه ای که دارد و بعد از بررسی چالش، راه حل ارائه می دهد. حالا مدیر راهکار را دریافت کرده و اجرا می نماید.

پس در خدمات مشاوره:

  • اطلاعات تخصصی در دستان مشاور است.
  • مشاور در یک حیطه مشخص تخصص و تجربه دارد.
  • تمرکز مشاور بر روی چالش و ارائه راه حل است.

 

استفاده مدیر از یک دوره آموزشی

مدیران هم نیاز به آموزش دارند. درنظر بگیرید که یک مدیر برای یادگیری تکنیک های برقراری ارتباط موثر به سراغ یک دوره آموزشی می رود. مدرس براساس برنامه ای که از قبل مشخص شده و همین طور براساس دانش و تجربه ای که دارد، مطالب را ارائه می دهد. مدیر براساس اصولی که یاد گرفته بر حسب نیاز از آن ها استفاده می کند.

پس در یک دوره آموزشی:

  • برنامه آموزشی مشخص وجود دارد.
  • مدرس، مسلط و دانای بر اطلاعات است.
  • تمرکز بر انتقال اطلاعات است.
  • استفاده مدیر از خدمات یک کوچ مدیران عالی

 

کوچینگ مدیران اجرایی

کوچینگ مدیران اجرایی یک سری گفتگوی بالغانه بین دو بزرگسال است که طی آن کوچ حرفه ای به مراجع کمک می کند از نقطه فعلی خود به نقطه مطلوبی که در نظر دارد برسد. در طی این فرایند، پاسخها از درون خود مراجع بر می آید.

یک مدیر به طور کلی در یکی از حالت های زیر به کوچ مراجعه می کند:

زمانی که در ابتدای مسیر حرفه ای خود است و تمایل دارد که با یک کوچ همراه شود.
وقتی که در مسیر کاری خود به چالش برمی خورد و احساس می کند که وجود یک همراه بدون قضاوت که به او بازخورد دهد، می تواند کمک کننده باشد.
هنگامی که می خواهد در مسیر حرفه ای خود، رشد بیشتری داشته باشد و به عملکرد حداکثری برسد.

 

کوچ با استفاده از مهارت هایی که به کار می گیرد، به عنوان یک همراه و بازخورد دهنده این امکان را برای مدیر فراهم می کند تا جوانب مختلف اهداف خود را ببیند و نگرش جدیدی نسبت به موقعیت خود پیدا کند و براساس توانمندی که از خود و کارمندانش شناسایی کرده است، برنامه ریزی می کند.

پس در فرایند کوچینگ مدیران عالی:

  • تمرکز اصلی بر روی مراجع (مدیر) است.
  • اساس بر مشارکت و برابری بنا شده است.
  • راه حلها از درون مراجع (مدیر) بر می آید.
  • نگاه رو به آینده و تمرکز بر روی راه حل است.


 چرا مدیران به کوچینگ نیاز دارند؟


با یک سوال شروع می کنیم: چرا ورزشکاران حرفه ای نیاز به مربی دارند؟ دلیل این است که ورزشکاران در بالاترین سطوح حتی قهرمانی نیز نیاز به مربی دارند. ورزشکار به فردی مجرب نیاز دارد که از بیرون ناظر او باشد و به او بازخورد دهد. در نتیجه این رویکرد، سطح مهارتی و توانمندی ورزشکار ارتقا می یابد.

در مدیریت هم با اینکه فرد شاید در رده های بالای سازمانی است اما برای رشد مهارت های مدیریتی و بهبود کیفیت ارتباطی خود با کارمندان نیاز به همراهی با یک کوچ دارد.

پس چون مدیر به طور اجتناب ناپذیری در محیط کارش به چالشهایی بر می خورد که لزوما با دریافت آموزش یا گرفتن مشاوره حل نمی شود و باید راه حلی اختصاصی از درون خود مدیر برای شرایط ویژه او کشف شود، یک مدیر پویا برای موثر بودن در زمینه کاری خود می تواند از خدمات یک کوچ بهره مند شود.

 

فواید کوچینگ مدیران


استخدام یک کوچ باعث اثرات مثبت بر روی بازدهی عملکرد مجموعه می شود. این نتایج مثبت حاصل توسعه مهارت های یک مدیر و همین طور تغییر نگرش و حالات احساسی او می باشد.

در این قسمت به شش منفعت کلیدی که استخدام یک کوچ به همراه دارد، می پردازیم:

 

کوچینگ مدیران عالی چیست

 

توانمند سازی

در واقع کوچ مدیران در طی فرایند کوچینگ با بازخوردها و حمایت هایی که به عمل می آورد، به مدیر کمک می کند تا نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کند و در نتیجه با این آگاهی بهتر می تواند از موانعی که در مسیر رسیدن به اهداف وجود دارد، عبور کند. هم چنین همراهی کوچ باعث ایجاد انگیزه برای پیشرفت و پایبندی مدیر به اجرای اقدامات می شود.

 

تفکر منعطف و آزاد

ماهیت جلسات کوچینگ باعث می شود تا مدیر تفکری منعطف داشته باشد. در نتیجه این رویکرد، خلاقیت فرد افزایش می یابد. این قابلیت کوچینگ با توجه به تغییرات گسترده ی دنیای امروز( شبکه های اجتماعی، تقاضای مشتریان و ...) بسیار مورد توجه قرار دارد.

 

بهبود عملکرد

کوچینگ رویکرد تحول آفرین دارد. درواقع این فرایند باعث می شود تا مدیر، استعداد اعضای تیم خود را  در کنار چالش ها و نقاط ضعفی که هر کدام دارند در نظر بگیرد. این نوع نگرش و توجه باعث ارتقا کارکرد کارکنان براساس توانمندی هایشان می شود.

 

نگرش جدید

اساس جلسات کوچینگ برسوالات قدرتمند و گوش دادن فعالانه است، گفت وگویی که از این طریق ادامه می یابد باعث روشن شدن چالش های عمقی و کلیدی می شود و به مدیر کمک می کند تا این موضوعات را به صورت ریشه ای برطرف کند.  

 

رشد و پیشرفت در ارتباطات

یکی از موارد مهم در برقراری ارتباط، انتقال پیام به طور واضح به مخاطب است. کوچ نقاط ضعف یک مدیر را در ارتباطات به خصوص با اعضای تیم شناسایی می کند و برای رفع آن ها همراهی لازم را دارد.

 

تعادل بین زندگی شخصی و حرفه ای

شاید به نظر برسد که مدیران فرصتی برای برگزاری جلسات کوچینگ ندارند، اما مدیرانی که این فرایند را تجربه می کنند، می دانند که کوچینگ با شناسای نقاط کور و آگاه کردن آن ها این فرصت را می دهد تا برای خودشان زمان بخرند و از این طریق به تعادلی که مد نظر خود دارند، دست پیدا کنند.

 

چطور بدانیم یک کوچ مدیران Leadership Coach برای ما مناسب است یا نه؟


در این قسمت به نکاتی اشاره می کنیم که مدیر با جستجو و توجه به آن ها در جلسه اکتشافی (اولین جلسه ای که برای بررسی هماهنگی کوچ و مراجع برگزار می شود تا اگر مورد تایید دونفر قرار گرفت، قرارداد بسته شود) تا حدودی متوجه می شود که آیا کوچ برای او مناسب است یا نه.

وقتی که شما حس کنید در ارتباط با او یک فضای امن و حمایتی را تجربه می کنید.

این حس باعث می شود تا شما از آسیب پذیر بودن در مقابل کوچ هیچ ابایی نداشته باشید و بتوانید به راحتی خود را ابراز کنید. هم چنین برای اینکه یک ارتباط قوی در کوچینگ شکل بگیرد شما باید با کوچ خود هماهنگ و راحت باشید چه از نظر شخصیتی، برنامه ریزی و ....

وقتی که شما حس کنید اهداف شما مورد توجه قرار می گیرد.

چون کوچ براساس صحبت های شما، اهداف شما را درک می کند. پس بی توجهی کوچ به این ماجرا و در واقع تمرکز کوچ بر روی خود و رویکردی که می خواهد در پیش بگیرد، کاملا مشخص می شود. در نتیجه شما تصمیم می گیرید با کوچ دیگری قرارداد ببندید.

وقتی که کوچ به صورت مشخص به شما بازخورد می دهد.

یک کوچ حرفه ای دقیقا مثل آینه عمل می کند. چون به طور کاملا شفاف مواردی را که می بیند و می شنود، بازتاب می دهد. این ویژگی کمک می کند تا شما نقاط کور خود را شناسایی کنید و راهکارهایی برای برطرف کردن آن ها پیدا کنید. پس شما باید دنبال کوچی باشید که درکنار توجه به اهداف شما، بازخورد هایی به شما دهد تا باعث آگاهی بیشتر شما شود.

مدت زمان کار شما با کوچ

مطمئنا برای شما مهم است که این فرایند چقدر طول می کشد تا برنامه ریزی ذهنی برای خود داشته باشید. پس اگر از نظر زمانی که یک کوچ به شما ارائه می دهد که به طور معمول بین 3 تا 12 ماه است، هماهنگ نبودید، می توانید در انتخاب خود تجدید نظر کنید.

توجه به فاصله زمانی جلسات

چون یکی از مواردی که در فرایند کوچینگ اهمیت دارد بحث استمرار است و اگر جلسات هر هفته یا هر دو هفته برگزار شود، همانند ایستگاه هایی است که مدیر بازخورد می گیرد و براساس آن  قدم برمی دارد. بنابراین از نظر این موضوع هم باید با کوچ خود هماهنگ باشید.

باور داشتن به توانمندی مراجع

مصداق این جمله است که عظمت باید در نگاه تو باشد، نه در آن چیزی که به آن می نگری. یک کوچ حرفه ای دارای این نوع نگاه است و بزرگی را در مراجع می بیند.

رعایت اخلاقیات

اصل بسیار مهمی که موارد مختلفی را شامل می شود. از جمله احترام به مراجع از هر جایگاه، دین، قومیت و نژادی که باشد، رعایت اصل محرمانگی و تمامی مواردی که از اصول اخلاقی یک کوچ حرفه ای می باشد.

توجه به آموزش و سرمایه گذاری بر روی رشد و توسعه فردی

یک کوچ حرفه ای دائما در حال یادگیری است. یک کوچ حرفه ای می داند هر قدر که روی خود سرمایه گذاری کند، به همان اندازه به مراجع خود کمک می کند.

به طور کلی شما به کوچ و فرایند کوچینگی نیاز دارید که شما را متعهد و مسئولیت پذیر بار بیاورد و به گونه ای نباشد که فقط به حضور ابزارها، پیگیری ها و بازخوردهای کوچ وابسته شوید.

یادمان باشد که اساس کوچینگ این است که ماهیگیری به فرد یاد بدهد، نه اینکه ماهی را به دست او بدهد.

 

آمارهای معتبر درمورد استفاده از کوچینگ مدیران Leadership Coach

 

طبق تحقیقات فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF)

96%   مدیرانی که کوچ استخدام کردند، اعلام کردند که این فرایند را تکرار می کنند.

فاکتورهایی که کوچینگ بر روی آن ها اثر داشته و باعث ترغیب مدیران شده شامل: افزایش سوددهی، بالا رفتن سطح عملکرد کارکنان، کاهش هزینه، رشد درآمد و افزایش  فروش که از جمله موارد محسوس به حساب می آیند و در کنار این موارد، افزایش اعتماد به نفس، بهبود روابط و توانمندتر شدن کارمندان نیزبه چشم می خورد.

 

طبق تحقیقات Coachhub

 85% مدیرانی که کوچینگ دریافت کردند در برخورداری از مهارت های نرم مثل تاب آوری ارتقا یافتند.

طبق تحقیقات فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF)

مدیرانی که از خدمات یک کوچ استفاده کردند:

70% در عملکرد شخصی خود ارتقا یافتند (مثل دست یابی به اهداف، برقراری ارتباط موثر)

50% بهبود در عملکرد تیمی داشتند (بهبود در همکاری و مشارکت)

48% افزایش در عملکرد سازمان داشتند (مثل افزایش درآمد)

 

بهترین دوره کوچینگ مدیران عالی کدام است؟
 

کوچینگ یکی از بهترین رشته های حرفه ای امروز دنیاست که آینده به شدت درخشانی دارد و به سرعت هم رو به رشد است. امروز افراد و سازمانها بیش از پیش از خدمات کوچهای حرفه ای در دنیا و همینطور در ایران استفاده می کنند.

اگر دوست دارید مهارتهای کوچینگ را بیاموزید و تبدیل به یک کوچ حرفه ای شوید، باید در یک مرکز آموزش کوچینگ آموزش ببینید.

 

از جمله ویژگی های اساسی که می توان برای یک دوره تربیت کوچ حرفه ای و یک آکادمی کوچینگ ارائه داد این است:

باید تعریف کوچینگ، شایستگیهای بنیادی کوچینگ حرفه ای و کد اخلاقی کوچینگ حرفه ای را براساس استانداردهای روز فدراسیون جهانی کوچینگ ICF آموزش دهد. بدون شک لازمه چنین آکادمی این است که هیات علمی آن مجموعه آموزشی، مدرسانی باتجربه باشند که خودشان کوچ های حرفه ای با دانش روز، باتجربه و متعهد هستند.
 

کوچینگ یک مهارت است و مانند تمامی مهارت ها نیاز به تمرین دارد. بنابراین یک دوره استاندارد آموزش کوچینگ علاوه بر آموزش تئوری، باید برنامه ریزی مشخصی برای تمرین مفصل عملی دانش پذیر داشته باشد.
برای خبره شدن در یک مهارت در کنار تمرین نیاز به بازخورد نیز وجود دارد تا دانش پذیر نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد. با توجه به این موضوع باید ارزیابها و منتورهای صلاحیت دار در دوره حضور داشته باشند تا بازخورد و فرصت تامل و رشد برای دانش پذیر به صورت مطلوبی صورت گیرد.
فضایی امن و بدون قضاوت داشته باشد تا دانش پذیران با آرامش بیاموزند، سوالاتشان را بپرسند، تمرین کنند و با یکدیگر روابط حرفه ای موثر برقرار کنند.
در انتهای دوره به دانش پذیران، مدرک کوچینگ معتبری بدهد که آنها بتوانند با آن مدرک در همه جای دنیا مشغول به کار شوند.


یکی از جامعترین و خوشنامترین دوره ها برای دریافت مدرک بین المللی کوچینگ ICF، دوره تربیت کوچ ستاره شمال با راهبری دکتر شهاب اناری است. این دوره کوچینگ مورد تایید ICF، به اعتقاد بسیاری از دانش پذیران آن، بهترین مرکز آموزش کوچینگ به زبان فارسی است:

 

دوره تربیت کوچ حرفه ای ستاره شمال در بازار فارسی زبان به استاندارد سطح اول جهانی در آموزش و پشتیبانی و نیز رعایت صد در صدی ارزشهای حرفه ای گری و اخلاقی شناخته شده است.
دوره تربیت کوچ ستاره شمال یک دوره آنلاین 9 ماهه است که 132 ساعت برنامه آموزشی دارد و یکی از جامعترین و کاملترین برنامه های آموزشی را داراست. دانش پذیران در انتهای دوره، مدرک کوچینگ معتبر بین المللی دریافت می کنند.
دانش پذیران 35 هفته در کنار هیات علمی دوره تعریف کوچینگ، شایستگیهای کوچینگ حرفه ای، کد اخلاقی کوچینگ و همینطور بیش از 50 مهارت و ابزار کوچینگ روز دنیا را می آموزند.

 

تمرین فراوان در محیطی امن با گرفتن بازخورد حرفه ای و دلسوزانه از ویژگیهای خاص دوره تربیت کوچ حرفه ای ستاره شمال است. تمرین عملی هم در کلاس زنده و هم در بین جلسات انجام می شود. هر دانش پذیر موظف است طی دوره 24 ساعت کوچینگ هم سطح با سایر دانش پذیران انجام دهد که شش جلسه از آنها توسط هیات علمی، نظارت خصوصی می گردد و به آنها بازخورد داده می شود. همینطور دانش پذیران 10 ساعت منتور کوچینگ (7 ساعت گروهی و 3 ساعت خصوصی) از منتورهای آکادمی ستاره شمال دریافت می نمایند.
 

سبک آموزشی دوره، با تعامل بالا و منحصر به فرد است. این دوره با ترکیب دوره های ویدیویی ضبط شده، کلاسهای آموزشی زنده، گروه ارتباطی دانش پذیران در کنار استفاده از ابزارهای تعاملی مثل بازی، کار گروهی، نظرسنجی، وایت بورد، کاربرگ، … بستری بسیار جذاب برای آموزش فراهم می کند. در ضمن، مدرسان دوره، تجربه وسیع بسیار موفق در آموزش بزرگسالان دارند و تئوری یادگیری بزرگسالان و نیز سبکهای یادگیری مختلف را به خوبی می شناسند.
دانش پذیران که از ایران و کشورهای مختلف دنیا در این دوره آنلاین شرکت می کنند، در طی دوره آموزشی از طریق گروه ارتباطی اختصاصی شان با هم تعاملات حرفه ای موثر دارند. تنوع و کیفیت دانش پذیران دوره ستاره شمال، این دوره را در بین دوره های فارسی بسیار خاص کرده است.
به عنوان بخشی از دوره، دانش پذیران با اصول بنیادی و به روز جذب مراجع و رشد کسب و کار کوچینگ آشنا می شوند و از حمایت هیات علمی دوره در این راستا برخوردار می گردند.

 

دکتر شهاب اناری، بنیان گذار دوره تربیت کوچ ستاره شمال، سخنران و کوچ حرفه ای موفق فارسی زبان در سطح بین المللی است که عضو فعال فدراسیون جهانی کوچینگ در تورونتو و عضو ارشد انجمن سخنرانان حرفه ای کاناداست. ایشان با تونی رابینز، دیپاک چوپرا، رابرت کیوساکی، جان دیمارتینی و بزرگان دیگر همکاری و سخنرانی مشترک داشته است.
رسالت دوره تربیت کوچ ستاره شمال این است که با اخلاق ترین، مسلط ترین و با کیفیت ترین کوچ های حرفه ای فارسی زبان را در عرصه جهانی تربیت کند.

۵
از ۵
۲۰ مشارکت کننده

جستجو در مقالات

اخرین نوشته‌ها

​به هزاران فارسی زبان دیگر بپیوندید. هفته ای یک ایمیل آموزشی کوتاه و مفید دریافت کنید که خواندنش پنج دقیقه بیشتر طول نمی کشد. برای دسترسی رایگان، فرم زیر را پر کنید.

دیگر نوشته‌ها

کتاب رایگان
​​​​​​​همه چیز درباره کوچینگ

امروز رایگان است کلیک کنید
سبد خرید