معنی کوچ به انگلیسی که از کلمه Coach می آید در فارسی واژه معادل دقیقی ندارد و به آن کوچ گفته می شود. در ساده ترین تعریف می توان کوچ را کسی معرفی کرد که به دیگران کمک میکند که توانمند بشوند. احتمالا مشاغل دیگری هم میشناسیم که شبیه این کار را انجام میدهند. کوچ مربی، منتور و مشاور به افراد برای رسیدن به اهدافشان در زمینه های مختلف کمک می کنند. اما عملکرد و نتیجه کار هر کدام متفاوت است. کوچینگ یک فرآیند موثر برای توسعه فردی و حرفهای است که با استفاده از تکنیکها و ابزارهای خاص، به مراجعین کمک میکند تا پاسخ چالشهای خود را از درون خود پیدا کنند و به اهداف و آرزوهای خود دست یابند. کوچها به عنوان تسهیلگران و همراهان، نقش مهمی در این فرآیند ایفا میکنند و با ایجاد حس خودآگاهی، انگیزه و تعهد در مراجعین، آنها را به سمت موفقیت هدایت میکنند.
کوچینگ در دنیای امروز به عنوان یکی از مهمترین و موثرترین ابزارهای توسعه فردی و سازمانی شناخته میشود. با افزایش نیاز به رشد و بهبود در زندگی شخصی و حرفهای، نقش کوچها بیش از پیش اهمیت یافته است. در این مقاله به بررسی ماهیت شغل کوچ، تعاریف و شرایط آن میپردازیم.
تعریف کوچینگ
کوچینگ یک فرآیند همکاری و مشارکت بین کوچ و مراجع است که در آن کوچ با استفاده از مهارتها و تکنیکهای خاص، به مراجع کمک میکند تا به اهداف و آرزوهای خود دست یابد. در این فرآیند، کوچ به عنوان یک تسهیلگر عمل میکند و با پرسشهای هدفمند، فرد را به کاوش در درون خود و کشف راهحلهای منحصر به فرد سوق میدهد. کوچینگ انواع مختلفی دارد و کوچ ها با توجه به مهارت ها و تجربه ای که دارند میتوانند در شاخه های مختلف کوچینگ فعالیت کنند.
چند شاخه از کوچینگ و زمینه های فعالیت آنها را در اینجا معرفی میکنیم تا با مسئولیت و اهداف کوچ ها بیشتر آشنا شوید.
کوچ زندگی (Life Coach)
کوچ زندگی یا لایف کوچ به مراجعین کمک میکند تا در جنبههای مختلف، زندگی شخصی خود را بهبود و توسعه بدهند. این نوع از کوچینگ میتواند شامل بهبود روابط، افزایش اعتماد به نفس، و دستیابی به اهداف شخصی باشد.
کوچ کسب و کار (Business Coach)
کوچ کسب و کار به کارآفرینان و صاحبان بیزینس کمک میکند تا در زمینههای مختلف کسب و کار خود پیشرفت کنند. بیزینس کوچ موجب بهبود عملکرد، توسعه مهارتهای رهبری، و افزایش بهرهوری می شود. برای اینکه بتوانید به عنوان بیزینس کوچ فعالیت کنید و درآمد داشته باشید، دوره بیزینس کوچینگ و برندسازی شخصی دکتر شهاب اناری، تمام آن چیزی که شما به عنوان کوچ برای توسعه و افزایش درآمد در یک کسب و کار را نیاز دارید به شما یاد میدهد.
کوچ مدیران اجرایی (Executive Coach)
کوچ اجرایی بر روی مدیران ارشد و رهبران سازمانها تمرکز دارد. این نوع کوچینگ به آنها کمک میکند تا مهارتهای رهبری خود را بهبود بخشند، استراتژیهای مؤثری برای سازمان خود تدوین کنند، تغییرات مثبت و موثر اعمال کنند و تیمهای خود را به طور مؤثرتری مدیریت کنند.
کوچ سلامت (Health and Wellness Coaching)
کوچ سلامت مراجعان را در رسیدن به سبک زندگی و رفتار سالم حمایت می کنند. کوچ سلامت می تواند در حوزه های مختلفی مثل مشاوره، علوم تغذیه، تربیت بدنی و مشابه اینها تحصیلات تخصصی داشته باشد اما حتما لازم است که دوره های تخصصی کوچینگ را هم گذرانده باشد.
کوچینگ سلامتی به مراجعین کمک میکند تا سبک زندگی سالمتری داشته باشند. کوچ سلامت صرفا در رابطه با تغذیه و میزان تحرک افراد نیست، بلکه بر سبک زندگی افراد و توانمندسازی افراد برای مقابله با رفتارهای ناسالم نظارت دارد. کوچینگ سلامت، هر فرد را به متخصص سلامتی خودش تبدیل میکند. این نوع کوچینگ میتواند شامل راهنمایی در زمینه تغذیه، ورزش، مدیریت استرس و بهبود کلی سلامت باشد.
تعریف کوچ
Coach کیست؟ دقیق ترین تعریف کوچ که باید مبنا قرار گیرد، معنی کوچ از نظر فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) است. طبق تعریف آی سی اف تعریف کوچ و کوچینگ به این صورت بیان می شود: گفتگوی بالغانه بین کوچ و مراجع، که موجب تفکر و خلاقیت مراجع می شود تا بتواند به عملکرد حداکثری خودش برسد. بر این اساس کوچ وظیفه دخالت یا تصمیم گیری در امور را ندارد، کوچ راهنمایی مستقیم و امر و نهی نمی کند، کوچ نمی گوید چه چیز درست است و چه چیزی غلط است؛ بلکه کوچ مراجع خود را در حدی توانمند میکند که خودش بتواند در این مسائل تصمیم گیری کند.
افرادی که علاقه مند به ارتباط و کمک به دیگران هستند، می توانند کوچ های خوبی بشوند. اما در نظر داشته باشید، برخلاف تبلیغاتی که احتمالا توسط افراد زیادی که به صورت تجربی ادعای حرفه ای بودن در این حوزه را دارند باید بدانید این است که، برای کوچ شدن باید آموزش های اصولی یاد بگیرید تا بتوانید در شرایط مختلف و با افراد مختلف تاثیرگذاری حداکثری داشته باشید.
صنعت کوچینگ یکی از حوزه های در حال رشد در جهان است و امروزه افراد و سازمان های بسیاری به این نتیجه رسیده اند که توانمند سازی خودشان در درون خودشان بهتر از وابسته بودن همیشگی به مشاوران است. اگر بخواهید در این حوزه به درآمد و جایگاه مناسب برسید بهتر است در جایی آموزش کوچینگ ببینید که بتوانید مدرک معتبر و بین المللی مانند مدرک ICF را بگیرید.
وظایف کوچ
کوچ دقیقا چه کاری می کند؟ وظیفه کوچ چیست؟ این سوالاتی است که ممکن است برای خیلی از افراد که تازه با این حوزه آشنا شده اند پیش بیاید. پاسخ ساده آن است که: کوچ به افراد کمک میکند که بتوانند اهدافشان و راه حل چالشهای پیش رویشان را خودشان پیدا کنند. بنابراین وظایف کوچ، بر مبنای همین تعریف مشخص می شود. یعنی وظایفی که منجر شود مراجع خودش توانمند شود و به هدف خود برسد.
در اینجا قصد داریم به طور عمیق تر به وظایف کوچ از دیدگاه فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) بپردازیم.
فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) به عنوان مرجعی معتبر در زمینه کوچینگ، وظایف کلیدی یک کوچ را در هشت شایستگی اصلی خلاصه کرده است. هر کدام از این شایستگی ها نقشی اساسی در فرآیند کوچینگ ایفا می کنند و به ارتقای سطح عملکرد و توانمندسازی فرد در کوچینگ کمک می کنند.
اگر از کمک کردن به دیگران لذت می برید و دوست دارید شغل و درآمد شما هم از همین مسیر مورد علاقه شما باشد، دوره تحول فردی دکتر اناری گزینه ایده آل شما خواهد بود. در این دوره شما تبدیل به شخصی میشوید که بتواند به دیگران یاد بدهد چگونه موجب توسعه فردی و شکوفایی خود و دیگران بشوند. در این دوره دانش و مهارت شکوفایی در همه حیطه های زندگی بر مبنای اصول علمی روانشناسی مثبت را یاد می گیرید.
درک و پایبندی به اصول اخلاقی
یک کوچ شایسته، متعهد به حفظ بالاترین استانداردهای اخلاقی در تمام تعاملات خود با مراجعان است. این امر شامل حفظ رازداری، صداقت، احترام متقابل و عدم سوء استفاده از قدرت می شود.
ایجاد رابطه ی قدرتمند و حامی
برقراری اعتماد و صمیمیت بین کوچ و مراجع، بستر لازم برای یک فرآیند کوچینگ موفق را فراهم می کند. کوچ با مهارت های ارتباطی قوی، همدلی عمیق و گوش دادن فعال، فضایی امن و حمایتی ایجاد می کند تا مراجع آزادانه، افکار، احساسات و چالش های خود را به اشتراک بگذارد.
ایجاد ساختار و چارچوب برای جلسات کوچینگ
کوچ با برنامه ریزی دقیق و هدفمند برای هر جلسه، مسیر پیشرفت مراجع را مشخص می کند. این امر شامل تعیین اهداف روشن، شناسایی موانع، ایجاد برنامه های عملی و ارزیابی مستمر نتایج می شود.
پرسشگری قدرتمند و فعال
کوچ با طرح سوالات دقیق، چالش برانگیز به مراجع کمک می کند تا دیدگاه خود را عمیق تر کند، باورهای محدود کننده را شناسایی و راهحل های خلاقانه برای چالش های خود بیابد.
فعال شنیدن و تمرکز کامل بر مراجع
مهارت گوش دادن فعال یکی از مهم ترین ابزارهای یک کوچ است. کوچ با تمرکز کامل در جلسات، توجه بدون قضاوت و انعکاس دقیق گفته های مراجع، به او کمک می کند تا به درک عمیق تری از خود و موقعیتش برسد.
برانگیختن آگاهی و مسئولیت پذیری
کوچ با ایجاد فضایی امن و حمایتی به مراجع کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کند، مسئولیت انتخاب ها و اقدامات خود را بپذیرد و اعتماد به نفس خود را ارتقا دهد.
طراحی و اجرای برنامه های عملی
کوچ با همکاری مراجع، برنامه های عملی و قابل اجرا برای دست یابی به اهداف طراحی می کند. این برنامه ها شامل تعیین گام های کوچک و قابل کنترل، ایجاد جدول زمانی واقع بینانه و شناسایی منابع و حمایت های لازم می شود.
حمایت و تشویق مستمر
کوچ در طول مسیر مربی، راهنما و حامی مراجع است. او با تشویق و قدردانی از تلاش ها و پیشرفت های مراجع به او انگیزه می دهد تا به تلاش خود ادامه دهد و چالش ها را پشت سر بگذارد.
در نظر داشته باشید که وظایف ذکر شده در بالا، صرفاً چارچوبی کلی را ارائه می دهند. هر کوچ با توجه به مهارت ها، تجربه و سبک منحصر به فرد خود، این وظایف را به شیوه ای خاص اجرا می کند.
کوچ با منتور چه فرقی دارد؟
در دنیای توسعه فردی و حرفهای، تفاوتهای مهمی بین منتور و کوچ وجود دارد که شناخت این تفاوتها میتواند به شما در انتخاب مناسبترین راهنما کمک کند. اگر به دنبال یادگیری از تجربیات فردی با سابقه هستید، منتور برای شما مناسبتر است. اما اگر به دنبال کشف و توسعه قابلیتهای خود هستید، کوچ میتواند به شما بیشترین کمک را کند.
تفاوت نقش و مسئولیتهای کوچ و منتور
تفاوت کوچ و منتورینگ در نقش و مسئولیت آنها است، منتور معمولاً نقش یک مشاور را دارد و تجربیات گذشته خود را به اشتراک میگذارد تا شما را در مسیری که او قبلاً طی کرده است، راهنمایی کند. از سوی دیگر، کوچ، بیشتر به شما کمک میکند تا با شناسایی نقاط قوت و ضعف خود، راههای جدیدی برای رسیدن به اهداف خود پیدا کنید.
تفاوت نوع ارتباط در کوچینگ و منتورینگ
ارتباط با منتور معمولاً غیررسمی و بلندمدت است و به شکل یک رابطه دوستانه و حمایتی پیش میرود. در مقابل، ارتباط با کوچ معمولاً رسمیتر و کوتاهمدت است و بیشتر بر جلسات منظم و پیگیری پیشرفت شما تمرکز دارد.
تفاوت در روشهای کاری کوچ و منتور
منتور از تجربیات و دانش خود برای ارائه راهکارها و پیشنهادات استفاده میکند، در حالی که کوچ با پرسیدن سوالات کلیدی و استفاده از تکنیکهای روانشناسی به شما کمک میکند تا خودتان راهحلها را پیدا کنید.
هدفگذاری متفاوت کوچینگ با منتورینگ
منتور به شما کمک میکند تا از تجربیات او بهرهبرداری کنید و اشتباهات او را تکرار نکنید. هدف کوچ این است که شما را به خودآگاهی برساند و به شما کمک کند تا با توانمندیهای خود به اهدافتان برسید.
درآمد یک کوچ چقدر است؟
بعضی افراد بعد از تجربه یک شغل یا حوزه تخصصی، به طور تمام وقت وارد حرفه کوچینگ میشوند و گاهی به عنوان شغل جانبی کوچینگ را انجام میدهند. بنا بر آمار، تقریبا 80 درصد از کوچها این کار را به عنوان شغل دوم و 20 درصد بقیه به عنوان تنها منبع درآمد این کار را انجام می دهند. البته در هر صورت برای وارد شدن به این حرفه و تبدیل شدن به یک کوچ کاربلد باید آموزش های استاندارد و تمرینات عملی تحت نظارت افراد متخصص این صنعت قرار گرفته باشید.
درآمد کوچ نیز با توجه به مواردی از قبیل میزان تجربه کار و تخصصی که در این کار کسب کرده و سطح علمی او متفاوت است. عوامل دیگری مثل شهر یا کشوری که در آن فعالیت میکند، نحوه برگزاری جلسات کوچینگ و شاخه ای از کوچینگ که در آن فعالیت میکند بر میزان درآمد تاثیرگذار است.
درآمد کوچ ها در ایران
در ایران، کوچ ها معمولا به ازای هر ساعت حداقل 500 هزار تومان دریافت می کنند. برای کوچ های با تجربه و شناخته شده تر این مبلغ از 1 میلیون تومان الی 3 میلیون تومان متغیر است. در خارج از ایران هم، از 70 دلار شروع می شود و کوچهای با تجربه بالاتر از 150 تا 200 دلار دریافت میکنند. کوچ های شناخته شده که چهره های بین المللی دارند 1000 دلار یا بیشتر برای هر ساعت دریافت میکنند.
احتمالا در جامعه مشاهده کرده اید که تقاضا برای انواع مشاوره، تراپی و منتورینگ رو به افزایش است. با توجه به زمینه های گسترده و افزایش تقاضا جهانی برای استفاده از خدمات کوچینگ، متخصص شدن در این حوزه نیز می تواند به عنوان منبع درآمد خوب مورد توجه قرار بگیرد.
چگونه کوچ حرفه ای بشویم؟
برای اینکه بتوانید تبدیل به یک کوچ حرفه ای مورد تایید فدراسیون جهانی کوچینگ بشوید و بتوانید مراجع جذب کنید، دوره آموزش کوچینگ حرفه ای ستاره شمال با تدریس دکتر شهاب اناری شما را به این هدف میرساند. در این دوره علاوه بر آموزش تمام اصول حرفه ای، تمرینات عملی بسیاری نیز برای شما طراحی شده است. البته کار در اینجا تمام نمی شود و تا زمانی که شما بتوانید اولین مراجع خود را جذب کنید، تحت پشتیبانی مجموعه دکتر اناری خواهید بود.