گاهی افراد با یک تصمیم دشوار یا مسئله آزاردهندهای روبرو هستند و نمیدانند چطور آن را حل کنند؛ یا روابط خوبی با همکاران، خانواده و دوستان خود ندارند و علیرغم تلاشهای زیاد نتوانستهاند به اهداف شغلی یا تحصیلی خود برسند.
این افراد برای اینکه محدودیتها را کنار زده و به اهداف فردی خود برسند، پیشرفت و احساس بهتری را در زندگی تجربه کنند، میزان اعتماد به نفس و روابطشان با دیگران را بهبود دهند یا حتی درآمد بیشتری داشته باشند به کوچینگ فردی نیاز دارند.پس ما در ادامه به این موضوع می پردازیم که کوچینگ فردی چیست و چه مزایایی دارد.
کوچینگ فردی چیست؟
کوچینگ فردی یا همان کوچینگ شخصی یک ارتباط مشارکتی بین مراجع و کوچ است که هدف اصلی آن استفاده از حداکثر توانایی برای تحقق اهداف و خواستههای مراجع در ابعاد مختلف زندگی شخصی مثل کسبوکار، ارتباطات، ورزش، تحصیل و… است. برای اینکه بدانید مفهوم دقیق کوچینگ چیست، حتما مقاله جامع کوچینگ آکادمی شهاب اناری را مطالعه کنید.
به زبان سادهتر، کوچینگ فردی، فرایندی گفتگومحور است که در طی آن، یک فرد بهعنوان کوچ (مربی توسعه فردی) با تکنیکهای کوچینگ به مراجع کمک میکند تا با آگاهی بر تواناییهای شخصی خود، آنها را به حد اعلا برساند و به اهداف و خواستههایی که دارد، دست پیدا کند.
در دوره رایگان توسعه فردی شهاب اناری روشهای موثر توسعه شخصی را یاد بگیرید و از تاثیر آن بر روی خودتان شگفت زده شوید.
تعریف کوچینگ شخصی
کوچینگ شخصی یا کوچینگ فردی یک فرآیند تعاملی و هدفمند است که طی آن، یک فرد متخصص و آموزش دیده به نام “کوچ”، به فرد دیگری (مراجع) کمک میکند تا به اهداف شخصی یا حرفهای خود دست یابد. به عبارت سادهتر، کوچینگ فردی به رابطه یک به یک برای اهداف شخصی اشاره دارد و با انواع روشهای کوچینگ گروهی و کوچینگ سازمانی متفاوت است.
این فرآیند با ایجاد یک رابطه همکاری بین کوچ و مراجع آغاز میشود و طی آن، کوچ با پرسیدن سوالات قدرتمند کوچینگ، ارائه بازخوردهای سازنده و ایجاد یک محیط حمایتی، به مراجع کمک میکند تا پتانسیلهای خود را شناسایی کند، موانع را برطرف کند و یک برنامه عملیاتی مشخص برای رسیدن به اهداف خود تدوین کند. این نوع کوچینگ میتواند شامل موضوعاتی مانند بهبود روابط شخصی، موفقیت شغلی یا افزایش رضایت در زندگی شخصی باشد.
کوچ فردی کیست؟
کوچ فردی یا کوچ شخصی (Personal Coach) میتوانند در زمینههای مختلفی مانند روابط شخصی، شغل، سلامت، مالی و رشد شخصی فعالیت کنند. آنها با ایجاد یک محیط امن و حمایتی، به مراجعان خود کمک میکنند تا پتانسیلهای خود را کشف کرده و به موفقیتهای شخصی دست یابند. (در مقاله ای جامع کامل با عنوان کوچ کیست، وظایف کامل یک کوچ به طور کامل بیان شده است).
شیوه کار کوچ شخصی
- در گام اول به حرفها و نظرات مراجع گوش میدهد و رفتار او را به دقت بررسی میکند؛
- سپس با پرسیدن سوالات قدرتمند و رعایت صلاحیتهای کوچینگ حرفهای به مراجع کمک میکند پاسخ چالش خود را از درون خود استخراج کند.
- در آخر هم با تسهیل تصمیمگیری به او کمک میکند اهداف دقیقتری برای ابعاد مختلف زندگی شخصی خود تعیین کند و اقدامات درستتری را برای رسیدن به آنها انجام دهد.
در یک کلام، کوچ شخصی سعی میکند مهارت، منابع و خلاقیت مراجع را در جهت رسیدن به هدفش توسعه دهد و موانع ذهنی که مانع رسیدن فرد به هدف و خواستهاش میشود را از میان بردارد.
برای نمونه در ویدیوی زیر، داستان یکی از مراجعین و تاثیر کوچینگ روی نجات او از دوراهی شغلی را ببینید:
تفاوت کوچینگ فردی با مشاوره یا تراپی اشتباه چیست؟
کوچینگ شخصی را با مشاوره یا تراپی اشتباه نگیرید.کوچینگ از جنس نصیحت و توصیه و پند و اندرز نیست! هر فردی خودش مسئول دستاورد و موفقیتهای زندگیاش است و کمکی که کوچ به مراجع میکند، براساس میزان تلاشی است که فرد در راستای رسیدن به هدفش انجام میدهد.
در واقع کوچ بهجای ماهیگرفتن، ماهیگیری را به مراجع آموزش میدهد.
کوچ هیچگاه مراجع را مجبور به انجام کاری نکرده و هرگز بیشتر از مراجع خود برای تحقق آن هدف تلاش نمیکند. در فرآیند کوچینگ، عملکرد مراجع تعیینکننده همهچیز است.
بنابراین برعکس مشاوره، در کوچینگ، تضمینی برای پیشرفت و موفقیت نمیدهند؛ چراکه همهچیز به مراجع بستگی دارد.
کوچ فقط بر پیشرفت مراجع خود نظارت میکند، مثل یک آینه بینشها و مهارتهایی که برای رسیدن به هدفش نیاز دارد را به او نشان میدهد و از او میخواهد که نسبت به اهداف خودش پاسخگو و مسئولیتپذیر باشد.
در مورد تفاوت کوچینگ با منتورینگ هم مقاله کاملی تهیه کرده ایم که می توانید آن را مطالعه کنید.
اصول کوچینگ فردی چیست؟
فرآیند کوچینگ با کسب آگاهی، خودباوری و مسئولیتپذیری همراه است و بر اقدامات، راهحل و چالشها تمرکز دارد. همچنین کوچینگ فردی با پیشرفت روزمره، رشد منظم و حفظ اصول کلیدی کوچینگ همراه است.
در اکثر فرآیندهای کوچینگ شخصی، اصول زیر به کار گرفته میشوند:
- ایجاد فضایی راحت برای مراجع تا بتواند بایستد، بررسی کند و بسنجد
- اعتمادسازی و تعهد از طریق صداقت و شفافیت با مراجع
- افزایش درک مشتری و شرایط او از طریق گفتگو، بررسی بیشتر، گوش کردن فعال و جستجوی حقیقت
- افزایش آگاهی مراجع نسبت به وضعیت فعلی او
- تشریح و بررسی روند طیشده و اهداف و خواستههای مراجع بهصورت دورهای
- تحقیق درباره احتمالات و کشف سرنخهای تازه برای رسیدن به آنها
- تنظیم روند کوچینگ بهصورت منحصربهفرد و مطابق نیاز هر مراجع
- ایجاد پیوند بین ارزشهای مراجع، اهداف و استراتژیهای او
- داشتن نگاه گسترده و دانش عمیق درباره پتانسیلها و تواناییهای موجود
چرا باید از کوچینگ شخصی استفاده کنیم؟
همراه شدن با یک کوچ شخصی حرفهای تاثیر عمیقی بر موفقیت کوتاهمدت و بلندمدت افراد دارد.
کوچینگ خصوصی کمک میکند که افراد، تواناییهای خودشان را واضحتر ببینند، ارزشهایشان را بشناسند و اقدامات لازم برای رسیدن به هدفی که در نظر دارند را انجام دهند.
این فرآیند با بهبود مستمر، احساس رضایت و افزایش بهرهوری همراه است و فرد برای انجام هیچ کاری تحت فشار قرار نمیگیرد.
برای اینکه تاثیرات و روشهای کوچینگ در شرایط مختلفی مانند تغییر شغل، مهاجرت و … را به طور کامل درک کنید از دوره رایگان کوچینگ استفاده کنید.
مزایای کوچینگ فردی چیست؟
بهطورکلی استفاده از کوچینگ شخصی به دلایل زیر برای اکثر افراد ضروری به نظر میرسد:
افزایش خودآگاهی
تحقیقات نشان داده مهمترین موضوع در رشد فردی، خودآگاهی و نگاه به درون است. کوچ کمک میکند با رسیدن به چنین بینش عمیقی، اهداف واقعی و زمینههای رشد آینده مشخص شود.
انعطافپذیری
با دریافت بازخورد و افزایش خودآگاهی میزان استرس کاهش پیدا میکند. افراد منعطفتر میشوند و بهتر میتوانند با شرایط نامطلوب سازگار شوند. بهاینترتیب سطح رضایت آنها افزایش مییابد.
ارتباطات
کوچینگ شخصی موجب توسعه مهارتهای ارتباطی میشود که علاوهبر جنبههای کاری میتواند بر همه ابعاد زندگی افراد اثر بگذارد. این تاثیر در کوتاهمدت و بلندمدت نمایان میشود.
تعادل بین کار و زندگی
کوچینگ موجب میشود افراد برای تعیین اولویت خود وقت بگذارند تا به تعادل کافی بین ابعاد مختلف زندگی برسند و رضایت بیشتری از زندگی خود را تجربه کنند.
افزایش سلامت روانی
زمانی که افراد وارد فرآیند کوچینگ میشوند از نظر رضایت از زندگی، هدفمندی و ارتباطات بهبود مییابند. بهاینترتیب با تنظیم شرایط عاطفی و روانی، بهبود روانی را تجربه میکنند.
آموزش کوچینگ فردی
اگر تمایل دارید مهارتهای کوچینگ را یاد بگیرید و بهعنوان کوچ، به موفقیت و بهبود زندگی دیگران کمک کنید یا حتی اگر دوست دارید تاثیرگذاری خود را روی خانواده، دوستان، همکاران و بقیه افراد زندگیتان بالا ببرید، میتوانید از دوره کوچینگ شهاب اناری استفاده کنید.
این دوره مورد تایید فدراسیون جهانی کوچینگ ICF و با متدهای روز دنیا تهیه شده و شامل 132 ساعت آموزش آنلاین چهره به چهره با دکتر اناری است که همراه با آن آموزشهای ویدئویی هم دریافت میکنید.
همچنین تمرینهای عملی و حضور منتورهای آکادمی برای تسلط شما بر مباحث و آمادگی برای کار ارائه میگردد.
البته در این دوره هم مهارتهای کوچینگ را آموزش میبینید هم روشهای جذب مراجع را و در پایان دوره هم مدرک معتبر ICF را هم دریافت میکنید.
در این دوره زیر نظر حرفهایترین کوچها آموزش میبینید و سپس میتوانید برای دریافت مدارک ICF مثل ACC و PCC هم اقدام کنید.
کتاب کوچینگ فردی
اگر بخواهیم به معروفترین و پرفروشترین کتابهای کوچینگ فردی اشاره کنیم می توانیم دو کتاب “کوچینگ همکاری فعالانه: تغییر کسب و کار، تغییر زندگی” و “راهنمای کوچینگ حرفه ای: هر آنچه که باید درباره کوچ حرفه ای شدن باید بدانید” نام ببریم.
کتاب کوچینگ همکاری فعالانه: تغییر کسب و کار، تغییر زندگی
کتاب کوچینگ همکاری فعالانه توسط هنری کیمزی هاوس، کارن کیمزی هاوس، فیلیپ سندال و لورا ویتورث نوشته شده است. در کتاب Co-Active Coaching: Changing Business, Transforming Lives نویسندگان به روش ها و اصول کوچینگ فعالانه پرداخته اند.
در این کتاب شما یاد خواهید گرفت که چطور به یک کوچ حرفه ای تبدیل شوید. همچنین در این کتاب به اینکه چطور میتوانید خود را بشناسید؟ چطور مهارت های ارتباطیتان را بهبود دهید و اینکه چطور ممکن است رشد فردی داشته باشید، پرداخته شده است که شما می توانید بصورت عملی روش ها و تمرین های مربوط به آنها را در این کتاب بیاموزید.
کتاب راهنمای کوچینگ حرفه ای (هر آنچه که باید درباره کوچ حرفه ای شدن باید بدانید)
در کتاب The Life Coaching Handbook: Everything You Need to Be an Effective Life Coach که نویسنده ی آن Curly Martin میباشد بصورت اختصاصی به کوچینگ فردی پرداخته است.
با خواندن این کتاب شما میتوانید گوش کردن فعال، تکنیکهای مهم کوچینگ، ارتباط موثر با مشتریان، توسعه هدف، مدیریت زمان، تعیین اولویتها و … را یاد بگیرید.
البته ناگفته نماند که کتاب های زیادی در حوزه ی کوچینگ فردی وجود دارد که در مقالات آتی وب سایت شهاب اناری آنها را به شما معرفی خواهیم نمود.
سوالات متداول درباره کوچینگ شخصی
1: کوچینگ فردی دقیقا چیست و چه تفاوتی با مشاوره دارد؟
کوچینگ فردی یک فرآیند تعاملی است که طی آن، یک کوچ به عنوان یک همراه، به فرد کمک میکند تا به اهداف شخصی و حرفهای خود دست یابد. کوچینگ بر روی آینده و توانمندسازی فرد تمرکز دارد، در حالی که مشاوره بیشتر بر روی گذشته و حل مشکلات روانی تمرکز دارد. به عبارت ساده، کوچ به شما کمک میکند تا به جایی که میخواهید برسید، در حالی که مشاور به شما کمک میکند تا ریشه مشکلاتتان را پیدا کنید.
2: چه کسانی به کوچینگ فردی نیاز دارند؟
همه میتواند از کوچینگ فردی بهرهمند شوند. چه یک مدیر کسبوکار باشید که به دنبال ارتقای مهارتهای رهبری خود هستید، چه یک دانشجو که به دنبال انتخاب مسیر شغلی مناسب است یا چه کسی که به دنبال بهبود روابط شخصی خود است، کوچینگ میتواند به شما کمک کند.
3: یک جلسه کوچینگ شخصی چگونه برگزار میشود؟
جلسات کوچینگ به صورت انفرادی و یک به یک با فرد متقاضی برگزار می شود و معمولاً به صورت حضوری یا آنلاین برگزار میشوند و مدت زمان هر جلسه بسته به توافق بین کوچ و مشتری متفاوت است. در طول جلسه، کوچ با پرسیدن سوالات باز و قدرتمند، به شما کمک میکند تا به درون خود نگاه کنید، اهداف خود را شفاف کنید و یک برنامه عملیاتی برای رسیدن به آنها تدوین کنید.
4: چه مدت زمانی طول میکشد تا نتایج کوچینگ را ببینم؟
مدت زمان لازم برای دیدن نتایج کوچینگ به عوامل مختلفی مانند اهداف شما، میزان تعهد شما و فرکانس جلسات بستگی دارد. برخی از افراد ممکن است در مدت کوتاهی نتایج قابل توجهی را مشاهده کنند، در حالی که برای برخی دیگر ممکن است زمان بیشتری طول بکشد.
سوال 5: آیا کوچینگ تضمین میکند که به اهدافم خواهم رسید؟
کوچینگ یک ابزار قدرتمند برای رسیدن به اهداف است، اما تضمینی برای موفقیت وجود ندارد. موفقیت در کوچینگ به عوامل مختلفی مانند تعهد شما، تلاش شما و همکاری شما با کوچ بستگی دارد. کوچ میتواند به شما ابزارها و راهنماییهای لازم را بدهد، اما در نهایت شما مسئولیت رسیدن به اهداف خود را بر عهده دارید.
1 دیدگاه دربارهٔ «کوچینگ فردی چیست و چرا به کوچ شخصی نیاز داریم؟»
با تشکر از مطالب عالیتون.کوچینگ فرایندی است که در آن خلق و خلاقیت صورت میگیرد و با آگاهی و پذیرش توانایی مراجع توسط خودش ،مراجع میتواند شکوفا شود